Schoorsteenveegbedrijf de Wijkers

MECHANISCHE VENTILATIE


De noodzaak van het reinigen van mechanische ventilatie.

Waarom mechanische ventilatie na isolatie?

Tegenwoordig zijn huizen goed geïsoleerd, daarom is een goede ventilatie nodig. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor de afvoer van vocht en de toevoer van verse buitenlucht. Dit is vooral nodig in vochtige ruimten zoals: toiletten, badkamers en keukens.

Vervuilde en vochtige lucht in huis moet worden afgevoerd en vervangen door verse buitenlucht. Toen we nog niet isoleerden, ging dat vanzelf door naden en kieren. Nu moeten we voor ventilatie zelf het initiatief nemen. Voor veel mensen is dat een vreemd idee. Waarom een raam openzetten als u net heeft geïnvesteerd in isolatie om alles juist af te sluiten? Het antwoord is dat de luchtvochtigheid in huis oploopt als u niet goed ventileert. Een te hoge luchtvochtigheid koelt uw huis af, waardoor u opnieuw meer moet stoken om het warm te houden. Goed isoleren en goed ventileren gaan dus hand in hand om uw energierekening laag te houden. Bovendien is ventileren belangrijk voor de gezondheid van de bewoners.

Mechanische ventilatie reinigen

Ventileren is iets anders dan luchten

Als u een raam openzet om even frisse lucht in huis te halen, praten we over ‘luchten’. Een half uur nadat u het raam dicht heeft gedaan, is het effect daarvan voorbij. Ventileren gaat verder. Het betekent dat u de lucht in huis continu ververst.

De kanalen moeten voor schone lucht zorgen, maar zijn vaak zelf een opslagplaats voor stof, vuil of vet. Hoe schoon u ook woont of werkt de kanalen worden in
de loop van de tijd vies en stoffig.

Kanaal van mechanische ventilatie reinigen

Na verloop van tijd raken de leidingen dermate vies, dat er geen sprake meer is van een goede ventilatie. Schoorsteenveegbedrijf de Wijkers heeft
zich gespecialiseerd in het reinigen en onderhouden van deze ventilatiesystemen.

Kanaal van mechanische ventilatie reinigen

Het reinigen van de ventilatiekanalen gebeurt met speciaal gereedschap, zogenaamde roterende borstels.

schoorsteenveger reinigt mechanische ventilatie met roterende borstels

roterende borstels voor reinigen mechanische ventilatie

Het ontstaan en de gevolgen van vocht

Dagelijks produceren mensen, dieren en planten vele liters vocht. Daarnaast brengen we waterdamp in de lucht door te douchen of door bijvoorbeeld de wasdroger aan te zetten of water te koken. Een gezin van vier personen brengt zo dagelijks ongeveer tien liter vocht in de lucht van de woning! Dat vocht kan zorgen voor roestvorming en afbladderende verf, maar ook schimmels en mijten krijgen de kans te groeien – organismen waar mensen allergisch voor kunnen zijn en waardoor veel mensen luchtwegproblemen of andere ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten krijgen. De luchtvochtigheid is afhankelijk van het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. Ideaal is een luchtvochtigheid in huis van veertig tot zestig procent. Goede ventilatie kan daaraan bijdragen. Het helpt bovendien bij het afvoeren van andere schadelijke stoffen in de lucht, zoals sigarettenrook, koolmonoxide, fijnstof en gassen als radon en thoron die in de bodem en in de bouwmaterialen zitten.

mechanische ventilatie schoonmaken

Voordat er met het reinigen van uw systeem wordt begonnen, inspecteren wij het systeem op vervuiling met een speciale camera.

Nadat de kanalen zijn gereinigd, dient de ventilatiemotor ook grondig gereinigd te worden.Daarna kunnen wij met de camera de kanalen controleren, hierbij is dan goed het verschil te zien.

Zo doet u dat

De eenvoudigste manier van ventileren is continu een klapraam of deur open te houden. Helaas werkt dat de inbraakgevoeligheid van een woning in de hand. Bovendien brengt dit in de wintermaanden onnodig veel kou in huis. Daarom zijn er speciale ventilatieroosters in de handel. Dubbele beglazing is meestal al voorzien van dergelijke ventilatieroosters. De meester nieuwbouwwoningen zijn daarnaast voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem dat ventileert op plekken waar veel vocht of damp voorkomt, zoals in de keuken en in de badkamer. Om goed (en dus continu) te ventileren, is het vooral van belang deze mechanische ventilatie nooit uit te zetten en om ventilatieroosters altijd open te houden. Daarnaast kunt u letten op de volgende zaken:

mechanische ventilatie die moet worden moet schoongemaakt

 • Ventileer extra als u kookt, doucht of als er veel mensen in huis zijn
 • Ventileer ook bij vochtig weer (buitenlucht is ook bij vochtig weer vaak schoner en droger dan de lucht in huis)
 • Controleer regelmatig of de ventilatieroosters goed werken en schoon zijn
 • Laat de mechanische ventilatie reinigen (elke twee jaar)
 • Maak een afspraak

Wij bieden onze diensten aan in o.a. de volgende sectoren:

 • particuliere woningen,
 • woningbouwcorporaties,
 • kantoorpanden,
 • hotelketens,
 • overheidsinstellingen zoals scholen.
mechanische ventilatie die moet worden reinigen

In de ruimtes waar de kanalen uitkomen zijn ventielen geplaatst in het plafond of in de muur. Deze ventielen moeten ook gereinigd worden.

mechanische ventilatie reinigen

Na de reiniging van de ventielen kunnen deze weer worden teruggeplaatst en moeten ze opnieuw ingeregeld worden. Dit doen wij met speciale meetapparatuur.

Mechanische ventilatie reinigen

De mechanische ventilatie reinigen

De kanalen moeten voor schone lucht zorgen maar zijn vaak zelf een opslagplaats voor stof, vuil en vet. De kanalen worden in de loop van de tijd vies en stoffig. Voorkom deze klachten en laat op tijd uw mechanische ventilatie reinigen.

Werkzaamheden om een mechanische ventilatie te reinigen

 • Het reinigen van de luchtkanalen met een roterende borstel
 • Het reinigen van de ventilatiebox
 • Het reinigen van de ventielen
 • Het aftellen van het systeem en de ventielen


Voordelen van het reinigen van de mechanische ventilatie

 • Minder gezondheidsproblemen
 • Minder energiekosten
 • Beter luchtklimaat
 • Minder geluidsoverlast
 • Minder stof in huis
 • Behoud woning


Schoorsteenveger de Wijkers maakt mechanische ventilatieschoon

De Wijkers heeft zich gespecialiseerd in het reinigen en onderhouden van ventilatiesystemen. Ook voor storingen en reparaties kunt u bij ons terecht. Naast het reinigen van de mechanische ventilatie, leveren en plaatsen wij ook nieuwe ventilatie units, eventueel ook met een afstandsbediening (draadloze schakelaar met ontvanger) prijs op aanvraag.

Voor Woningbouwverenigingen, Verenigingen Van Eigenaren en bouwbedrijven hanteren wij speciale prijzen

Wilt u meer informatie of direct een offerteaanvraag voor het reinigen van uw mechanische ventilaties aanvragen klik op contact.